Зимівля риби у водоймах України в нормі

0

Природні умови, температурний та кисневий режими з початку зими загалом були сприятливими для зимівлі гідробіонтів. Передзаморних явищ та загибелі риби на зимувальних ямах жодного регіону не виявлено.

Про це йдеться в повідомленні Мінагрополітики.

Зокрема, у грудні погодні умови були мінливими, іноді температури повітря сягали позначок нижче 0°С, що дало поштовх до остаточного скупчення риби на зимувальних ямах у всіх регіонах України. Протягом першої та другої декад місяця спостерігалися опади у вигляді дощу, мокрого снігу та снігу. Внаслідок цього виникали невеликі коливання рівнів води у межах допустимих норм. У третій декаді грудня малозмінний рівневий режим водойм та тривала, переважно морозна температура, призвели до процесів льодоутворення, заберегів та шуги на річках. На штучних водоймах здебільшого спостерігався частковий або повний льодостав. Товщина льодового покриву становила 8-15 см.

У гірських частинах річок Чернівецької області утримувалися льодові явища у вигляді заберегів. На водоймах, що знаходяться у зоні контролю Миколаївського та Чорноморського рибоохоронних патрулів, льодового покриву не зафіксовано.

Однак вже у січні, внаслідок значного зниження температури повітря та води, у всіх областях спостерігався частковий або повний льодостав. При цьому у північних областях України товщина льоду сягала 10-25 см. У річках та струмках зафіксовано льодові явища у вигляді шугоходу та заберегів. Позитивним наслідком зниження температури води стало підвищення рівня вмісту розчиненого у воді кисню у порівнянні із минулим місяцем. Отже, при достатній природній аерації води та відсутності суцільного льодового покриву умови зимівлі для водних біоресурсів є комфортними. Наразі температурні, гідрологічні та гідрохімічні показники знаходяться в межах норми.

Водночас задля покращення умов зимівлі гідробіонтів та попередження явищ задухи фахівцями територіальних органів Держрибагентства спільно з користувачами водних біоресурсів і громадськістю проведено меліоративні заходи у вигляді прорубування лунок та ополонок і встановлення у них снопів для запобігання їх подальшого замерзання.

Нагадаємо, що в Україні продовжує діяти заборона вилову водних біоресурсів на зимувальних ямах у водоймах загальнодержавного значення, встановлена територіальними органами Держрибагентства, які проводять постійний моніторинг за станом водних біоресурсів та середовищем їх існування.