Прогноз інфляції в Україні погіршився

0

Національний банк погіршив прогноз інфляції та зростання валового внутрішнього продукту України на 2022 рік. 

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Очікується, що інфляція у 2022 році складе 7,7% замість 5%, які прогнозувалися раніше.

«Світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими довший час, ніж очікувалося. Це не лише тиснутиме на виробничі витрати бізнесу, а й потребуватиме поступового перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги. Зберігатиметься і значний ціновий тиск з боку країн – торговельних партнерів України, у яких інфляція лише наближається до пікових значень», — зазначають у Нацбанку.

Вважають, що надалі реалізовуватимуться вторинні ефекти від зростання виробничих витрат бізнесу на сировину й оплату праці.

“А підвищення попиту на вітчизняну робочу силу як всередині країни, так і за кордоном та диспропорції на ринку праці матимуть наслідком суттєвіше, ніж очікувалося, зростання зарплат. На тлі збільшення доходів населення зберігатиметься стійкий споживчий попит, який стримуватиме сповільнення інфляції” – йдеться в повідомленні НБУ.

Також у Нацбанку переглянули прогноз зростання реального ВВП на 2022 рік із 3,8% до 3,4%.

Поямнюють, що економіку підтримуватимуть споживчий попит і все ще доволі сприятливі умови торгівлі. Натомість обмежуватимуть потенціал економіки напружена геополітична ситуація, що негативно впливатиме на інвестиційні рішення, відчутні наслідки коронакризи, порівняно високі ціни на енергоносії та дефіцит окремих видів сировини, передусім у першому півріччі.

“У 2023–2024 роках зростання реального ВВП прискориться до близько 4% на рік, вважають у центробанку. Цьому мають посприяти: стабілізація геополітичної ситуації протягом 2022 року; статочне вичерпання негативних ефектів пандемії; подальше зростання світової економіки; збереження доволі сприятливих умов торгівлі” – підсумували в Нацбанку.