В Україні припинили діяти основні стандарти у сфері зерна та зернопродуктів

0

Європейська Бізнес Асоціація стурбована ситуацією, що склалася в Україні у зв’язку зі скасуванням з 1 січня 2022 року нормативних документів – стандартів групи ГОСТ у сфері зерна і зернопродуктів.

Про це повідомляє прес-служба ЄБА.

Уточнюється, що мова йде про ГОСТ 10846-91 “Зерно і продукти його переробки. Метод визначення білка”, ГОСТ 10847-74 “Зерно. Методи визначення зольності”, ГОСТ 10940-64 ” Зерно. Методи визначення типового складу”, ГОСТ 10967-90 “Зерно. Методи визначення запаху і кольору”, ГОСТ 10987-76 “Зерно. Методи визначення склоподібності ” та ін. (всього 11 державних стандартів).

Дія скасованих стандартів була припинена з 9 грудня 2014 року, проте пізніше наказами ДП “УкрНІУЦ” їх дію було подовжено до 1 січня 2022 року.

“Більшість стандартів у даній сфері має важливе значення і застосовується для визначення порядку та методики здійснення контролю якості у сфері заготівлі, зберігання, переробки, транспортування та експорту зерна. За методиками цих стандартів визначаються основні та класоутворюючі показники якості зерна, яке виробляється в Україні”, – зазначають в асоціації.

Водночас серед чинних в Україні державних стандартів, гармонізованих з міжнародними стандартами і стандартами ЄС, відсутні будь-які методики, які можна застосувати в якості заміни зазначених стандартів. У зв’язку з цим підприємства, що здійснюють зберігання зерна, повинні знати та узгодити з власниками зерна, за якими нормативними документами визначатимуться показники якості зерна при його прийманні, зберіганні та відвантаженні, починаючи з 1 січня п.р.

“Європейська Бізнес Асоціація закликає Мінагрополітики та Мінекономіки України сприяти терміновому врегулюванню даного питання”, – наголошують у повідомленні.