Від впровадження банківської гарантії для форвардів виграють усі учасники зернового ринку України

0

Від впровадження механізму банківської гарантії для форвардних контрактів виграють усі учасники українського зернового ринку, а сам ринок перетвориться з дисконтного на преміальний.

Про це повідомляє прес-служба Української зернової асоціації.

«Це абсолютна win-win стратегія для всього аграрного сектора України. Виробники зерна, в тому числі малі та середні, стають такими самими надійними постачальниками, як, наприклад, агрохолдинги, й отримають більш високу ціну за свою продукцію, яку платять надійним постачальникам. Виробники отримають більшу ціну близько $5-7 за тонну, а витрати на банківську гарантію складуть лише $1 на тонну», – пояснив президент УЗА.

За його словами, впровадження банківської гарантії для зернових форвардних контрактів зробить кожного виробника, в тому числі малого та середнього, надійним постачальником. Завдяки цьому Україна отримає кращу ціну на своє зерно на світовому ринку завдяки зниженню ризиків дефолтів за форвардними контрактами.

«Якщо взяти прогноз щодо експорту зернових і олійних поточного МР на рівні 70 млн тонн, то Україна могла б отримати близько $700 млн додаткової валютної виручки від експорту», – зазначив Горбачьов.

Банківська гарантія для форвардного контракту на зростання ціни як інструмент покликана нівелювати ризики для покупця зерна в разі дефолту за форвардним контрактом і виплати йому різниці в ціні між ціною форвардного контракту та ціною, яка склалася на ринку, щоб покупець міг вийти на ринок і купити необхідний обсяг зерна.

Він додав, що покупці зерна, зокрема експортери, які купують зерно за форвардними контрактами,у той самий час продають це саме зерно на зовнішньому ринку, і за наявності банківської гарантії на різницю в ціні товару вони відчуватимуть свою захищеність від можливого дефолту за форвардним контрактом і непостачання зерна. Це дозволить збільшити обсяги фінансування аграрної галузі, поліпшить бізнес-клімат у країні.

«Банківський сектор теж отримає вигоду завдяки появі нового ринку та інструменту. Банківська гарантія для форвардних контрактів на зерновому ринку може стимулювати розвиток цілої екосистеми нових можливостей та інструментів для аграрного і фінансового ринку, зокрема страхування», – додав президент УЗА.