Мінагрополітики має запит на 10 інвестиційних проектів у переробній галузі

0

Міністерство аграрної політики та продовольства України має запит на 10 інвестиційних проектів у переробній галузі. Загальний обсяг інвестицій — понад $ 1 млрд.

Про це Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко розповів в інтерв’ю виданню Agroportal, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Він додав, що ці проекти наразі перебувають на експертизі.

Відповідаючи на питання щодо наявності державних програм та дотацій, якими можуть скористатися аграрії-переробники, Міністр назвав постанову № 300, яка визначає Порядок надання фінансової підтримки шляхом здешевлення кредитів. Згідно із документом аграрії отримують компенсацію відсоткової ставки за кредитами (короткостроковими, середньостроковими та довгостроковими) у розмірі 1,5 облікової ставки НБУ, зокрема, на будівництво об’єктів переробки сільськогосподарської продукції.

«Компанія матиме компенсацію щомісячно протягом бюджетного року — вартість кредиту для позичальників становить близько 5 %. Завдяки цій програмі підприємства агропромислового комплексу лише у цьому році залучили понад 37 млрд грн пільгових кредитів.  Вона надає  можливість також інвестувати в галузь», — пояснив Роман Лещенко.

Стосовно постанови №107 про держпідтримку розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції, Міністр зауважив, що вона передбачає компенсацію вартості до 50% інвестиції в реконструкцію, оновлення чи будівництво переробних підприємств. За цією програмою приймаються документи до 15 листопада.

Також Міністр розповів про роботу інвестиційних нянь.

«Вже ухвалені всі підзаконні акти, які дають змогу новоствореним інвестиційним проектам заходити через механізми отримання відповідних податкових знижок, CapEx, забезпечення супроводу проекту ”під ключ” від імені держави. Наразі є запит на 10 проектів в агросекторі саме з переробки. Загальний обсяг інвестицій — понад $1 млрд. Наразі ці проекти перебувають на експертизі», — наголосив Роман Лещенко.