Держава має забезпечувати підтримку агропромислового комплексу на рівні 1% ВВП – Лещенко

0

Держава повинна забезпечити підтримку агропромислового комплексу на рівні 1% ВВП.

Про це 28 жовтня під час робочої поїздки до Вінниці розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

«Ми вже відстояли позицію в 4,6 млрд для галузі АПК на 2022 рік. Проте продовжуємо вести діалог з Міністерством фінансів, щоб вивести державну підтримку на 1% ВВП. Це 8–9 млрд грн, які мають спрямовуватися в аграрний сектор», – зазначив Лещенко.

За його словами, аграрний сектор сьогодні дає точку приросту за 9 місяців майже 10%. Це більш ніж половина валютної виручки країни та найбільша кількість робочих місць в сільській місцевості.

«Агро – єдина галузь, яка у 2021 році фіксує точку росту в понад 10%. Це майже 20% ВВП країни. Тому наше основне завдання не збавляти темп і – забезпечити державну підтримку в обсязі 1%», – наголосив міністр.

Він додав, що такі галузі, як садівництво й тваринництво критично потребують розширеної державної підтримки. Наші конкуренти, як Польща, Німеччина, Франція дотують виробника, тож своїм імпортом демпінгують і ослаблюють український сільськогосподарський ринок. Щоб захиститися та збільшити кількість робочих місць і додаткову вартість, держава повинна системно вкладати кошти в ці галузі», – переконаний Роман Лещенко.

Також міністр наголосив, що наразі важливо, аби запрацював закон про агрострахування, здійснити скрізне зниження ПДВ, щоб соціально підтримати споживача, збільшити держпідтримку садівництва та тваринництва в рамках програми Президента Нове село. Зокрема, серед нагальних, за словами міністра, – ухвалення закону про внутрішню торгівлю, задля збалансування торгової націнки мереж.