Через підняття цін на газ харчові підприємтсва можуть збанкрутувати

0
Blue gas flame on the hob close up

Продовольча безпека України опинилась під загрозою через надвисокі ціни на газ.

Таку заяву зробив президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк, пише agroportal.ua.

Він повідомив, що з січня 2021 року ціна на газ зросла вже в 7 разів, що може призвести до призупинення і навіть банкрутств багатьох харчових підприємств, зокрема кондитерської галузі.

«Виробничі потреби кондитерського підприємства середнього розміру в газі складають орієнтовно 300-600 тис. м3 газу на місяць, причому в опалювальний період вони зростають. Отже, кожній компанії щомісяця потрібно буде додатково «знайти» близько 10-20 млн грн лише через підвищення тарифів на газ, а цих коштів у більшості просто немає» — зазначає Олександр Балдинюк.

Через різке зростання вартості газу частка енергоносіїв у собівартості кондитерських виробів збільшилась у середньому з 4% до 12%, і тому вартість кондитерської продукції необхідно буде підвищити десь ще на 8-12%, тоді як зростання цін на кондитерські вироби з початку року вже складає 25-30%.

Балдинюк навів приклад: для виготовлення 1 т вафель потрібно приблизно 110 кубів газу. За цінами січня 2021 р. це коштувало приблизно 650 грн, а при нинішній вартості газу — 4500 грн, а це означає, що кожен кілограм вафель стане дорожчим приблизно на 4 грн (близько 10% собівартості) лише за рахунок здорожчання газу. Аналогічна ситуація з карамельною групою, де подорожчання газу додасть собівартості 1 т продукції близько 10-12%.

У той же час очікується, що ще більше зростуть ціни на цукор як на продукт з високою часткою газу у собівартості (якщо минулого року виробники цукру закладали в собівартість 40% витрат на газ, то зараз — уже 70-80%), а також зросла ціна й на інші складові собівартості кондитерки (упаковка +15%, тара +38%, патока +6%, спирт та згущене молоко +3%). Це в свою чергу ще додасть кілька відсотків до вартості солодощів.

Олександр Балдинюк наголошує, що неконтрольоване зростання вартості енергоресурсів призведе до розкручування інфляційної спіралі, завдавши потужного удару як по економіці, так і фінансовому становищу громадян.

Також, за його словами, зростання цін на газ робить українську кондитерську галузь неконкурентоспроможною як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку і може призвести до різкого скорочення обсягів виробництва продукції та, відповідно, робочих місць у галузі.

Керівник «Укркондпрому» переконаний, що першочерговою задачею для уряду має стати забезпечення продовольчої безпеки в країні, а не збереження спекулятивних надприбутків для учасників газового ринку. Для цього, на його думку, варто розглянути можливість призупинення експорту газу, наростити обсяги видобутку та спрямувати частину накопиченого в сховищах газу на потреби харчових галузей промисловості за прийнятними цінами.