Держпродспоживслужба попереджає про високий ризик занесення пташиного грипу в Україні

0

Епізоотична ситуація щодо грипу птиці в останні роки ускладнилась у Європі. Спалахи захворювання реєструються у переважній більшості країн, у тому числі, тих, що межують з Україною.

Про це йдеться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

«На сьогоднішній день наша країна є вільною від грипу птиці, проте ризики занесення грипу птиці в Україну є особливо високими в період осінньої міграції птахів. Найвищі ризики загострення епізоотичної ситуації існуватимуть протягом наступних трьох місяців — у жовтні, листопаді та грудні», — попереджають у відомстві.

Держпродспоживслужба нагадує, що найбільш ефективними заходами, спрямованими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні є дотримання вимог біобезпеки, як в комерційних господарствах, так і в особистих селянських господарствах, та у випадку захворювання — своєчасне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

На сьогодні ДПСС впроваджено багаторівневу систему контролю за грипом птиці, яка базується на:

  • функціюванні системи раннього оповіщення про підозру захворювання та реалізації програм моніторингу (активного та пасивного спостереження) за захворюванням на території країни;
  • функціюванні мережі акредитованих лабораторій, які здатні забезпечити своєчасну діагностику захворювання;
  • контролі за дотриманням вимог біобезпеки;
  • введенні обмежень/заборон при ввезенні живих тварин, репродуктивного матеріалу з території країн, зон, де реєструються найбільш небезпечні захворювання тварин;
  • контролі на державному кордоні (контроль ввезення вантажів з боку регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю на кордоні та транспорті).

Також зазначається, що останні повідомлення у ЗМІ про загибель диких перелітних птиць на території узбережжя озера Сиваш в районі Арабатської стрілки не підтвердилися.