У ІІ кварталі ВВП зросло на 5,7%

0
Зростання ВВП за підсумками другого кварталу 2021 року склало 5,7% проти відповідного періоду 2020 року. 
Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.
За оцінками відомства, за перше півріччя поточного року загальне зростання ВВП склало 1,8%. Динаміка ВВП в ІІ кварталі 2021 року сформувалася за рахунок прискореного зростання у галузях будівництва, переробній, добувній промисловості та майже всіх видів сфери послуг.
«Одним з вагомих факторів, який забезпечує зростання ВВП, є розширення споживчого попиту населення, яке пов’язане з підвищенням рівня оплати праці та покращенням споживчих настроїв. Таким фактором безперечно стало підвищення мінімальної зарплати з 1 січня цього року до 6 тис. грн, яке було здійснено за ініціативи Президента України Володимира Зеленського. Це у свою чергу, стимулювало зростання реальної зарплати у другому кварталі 2021 року на 16,5%», – прокоментував Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Олексій Любченко.
Крім того, на думку Олексія Любченка, також зростанню ВВП сприяло збільшення споживання сектору загального державного управління на 2,9 %. «Були суттево збільшені обсяги бюджетних видатків для забезпечення медичних потреб, фінансування галузі освіти та оборони. За даними Держказначейства в другому кварталі 2021 року видатки Зведеного бюджету, проти відповідного періоду минулого року були збільшені: на охорону здоров’я на 44,8 %, освіту – 33,9 %, оборону – 21,2 %.
Слід зазначити, що у ІІ кв. 2021 року також відбулося нарощення бюджетних витрат на розвиток дорожньої інфраструктури – за розрахунками Мінекономіки обсяги фінансування Дорожнього фонду за цей період зросли у 2,3 раза.

Окрім того, спостерігається тенденція до нарощування обсягів інвестицій та виходу з інвестиційної кризи на тлі загальної стабілізації та зростання економіки. Так, зростання основної інвестиційної складової ВВП – валового нагромадження основного капіталу (ВНОКу) – становило 14,8 %. У той час як у ІІ кварталі минулого року відбулося його падіння на 23 %.