День поля AgriLab Farming на Чернігівщині

0

Віктор Марченко, канд. техн. наук, Agroexpert (Україна)

Наприкінці 2020 року компанія AgriLab започаткувала бізнес-напрям – Farming, придбавши господарство у с. Пархимів Козелецького р-ну Чернігівської обл. У середині серпня нинішнього року там відбувся День поля, на якому AgriLab представила перші результати свого господарювання – виробничий посів 2-метрової кукурудзи, яка росте практично на піску. Гостями заходу були понад 100 аграріїв та представників ЗМІ.

«У нас тут трохи більше 1000 га землі – в основному це піщані ґрунти, – розповідає Ярослав Бойко, CEO AgriLab. – Коли опиняєшся на цих полях, на думку спадає кілька бізнесів: побудувати цегляний завод або вирощувати ялинки. Ця ділянка з молодими деревами – поле, за яке зараз ми платимо орендну плату. Попередні господарі не змогли з неї нічого отримати, тож років 15 тому лишили її на природне заліснення. От такі тут умови. Наша мета – заробляти на вирощуванні сільгосппродукції. Своїм досвідом, алгоритмами, рішеннями, які ефективні на цих полях, а головне – економікою їх застосування, ми відкрито ділимося з усіма колегами-аграріями».

Розпочали з комплексної агродіагностики, яку провели спеціалісти AgriLab. Вони зробили точні обміри полів і комплексний аналіз ґрунту, виміряли його щільність, проаналізували історію та ґрунтово-кліматичні умови площ тощо. Результати комплексної діагностики дали змогу визначити ефективну врожайність культур на кожному полі й розробити відповідні технологічні карти. Наприклад, по кукурудзі вона становить від 5 до 7 т/га у сухому зерні. Та для того, щоб ця врожайність була прибутковою, є одна обов’язкова умова – диференційований підхід до 100% площ.

Виявили також і проблеми, притаманні для більшості площ – переущільнений ґрунт на понад 700 га. І це слід  вирішувати не лише шляхом доведення щільності до оптимальної, але і вибрати технологію, яка сприятиме максимальному накопиченню вологи. Тому застосували кілька способів обробітку: Strip-Till із нарізанням смуг, глибоке розпушування, оранка, глибоке дискування, а також прямий висів без обробітку.

Ефект від кожного з них було продемонстровано на типовому полі AgriLab Farming, на якому переважають дерново-підзолисті ґрунти легкого механічного складу. Воно поділено на кілька частин, кожну з яких готували за одним із згаданих вище способів обробітку. Під час заходу агрономи AgriLab Farming розкопали на цих ділянках ґрунт на 1,5 м вглиб і промили коріння кукурудзи. Результат зміг наочно оцінити кожен учасник Дня поля.

Також ретельно підходили і до вологозабезпечення, керування рослинними рештками, підбору машинних агрегатів та системи удобрення кукурудзи. Зокрема, завдяки індивідуальному підходу до поля і локально-стрічковому внесенню добрив вдалося заощадити близько $ 46 тис., або 62 $/га.

Визначаючись із насінням, добирали сорти та гібриди, які на бідних піщаних ґрунтах в умовах недостатнього зволоження могли забезпечити урожайність кукурудзи на рівні 5 – 7 т/га. Насіння висівали зі змінними нормами: від 50 до 74 тис. шт./га, й одночасним внесенням двох типів добрив: у рядок та міжряддя. Залежно від поля висів зі змінними нормами заощадив від 7 до 12 $/га, а відключення секцій – додатково зберегло від 2 до 6 $/га.

Система захисту кукурудзи базувалась на однокомпонентних препаратах DEFENDA™, які добирали відповідно різних технологій вирощування. Так, зокрема, на полях без обробітку та зі Strip-Till застосували схему: гліфосат + страховий гербіцид, а на решті площ випробували два підходи: робота ґрунтовим і післясходовим, а також виключно страховими продуктами. Таким чином, вартість системи захисту коливалась від 21 до 26 $/га.

Системи захисту реалізовувала виключно інтелектуальна техніка. На переважній більшості площ це був причіпний обприскувач від компанії Amazone – UX 6201 у максимальній комплектації з системою обприскування AmaSelect, технологією активної стабілізації штанги Contour Control, а також керованою віссю AutoTrail.

А от на 82 га працював дрон-обприскувач XAG XP2020 із захватом 7 м, баком об’ємом 20 л і двома акумуляторами, розрахованими на 12 хв роботи кожен. Роторні розпилювачі забезпечували краплю розміром 85 – 550 мкм. Продуктивність одного XP2020 становить 16 га/год. У квітні господарство орендувало дрон для обприскування полів із перезволоженим торфовим ґрунтом. Бур’яни на цих полях росли групами, які в цілому займали близько 60% площі, тож дрон виконував не суцільне, а точкове обприскування.