Площі під персиками в Україні зменшуються з кожним роком

0

З кожним роком в Україні зменшуються площі під насадженнями персиків. За останні 5 років даний показник скоротився на 21% і в 2020 році становив 2,7 тис. га.

Про це повідомляють в Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

Уточнюється, що персики в Україні вирощуються в основному на півдні. 81% вирощених персиків припадає на 4 області: Одеська, Херсонська, Дніпропетровська та Запорізька області. При цьому близько 50% вирощуються в господарствах населення, а 50% – фермерськими та промисловими господарствами. І саме для останніх характерне скорочення насаджень персиків та обсягів виробництва.

“На півдні України з кожним роком стає все більш посушливий клімат і стає все складніше вирощувати персики без використання додаткового зрошення. Для встановлення зрошувальних систем необхідні додаткові капіталовкладення. А в комбінації зі значною ціновою конкуренцією зі сторони імпортних поставок персику, часом це стає недоцільно”, – пояснює аналіткиня УКАБ Світлана Литвин.

В асоціації зазначають, що Україна імпортує в 2,8 рази більше персиків, ніж виробляє. У 2020 році імпортні поставки персиків становили 48,3 тис. тонн, а виробництво – 17,1 тис. тонн. При цьому експортні відвантаження практично відсутні.

Основними країнами-постачальниками даного фрукту в 2020 році були: Греція (65% імпортованого обсягу), Туреччина (16%) та Іспанія (10%). Оскільки в цих країнах сезон дозрівання персиків припадає на літні місяці, що трішки раніше ніж в нас, пікові місяці поставок – червень та липень. Загалом, за попередніми оцінками, цього року українці матимуть гарний врожай персиків навіть попри нещодавні значні опади.