За перше півріччя 2021 року Україна імпортувала 51 тис. тонн курятини, що на 18% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Про це повідомляють в Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.
Уточнюється, що у вартісному виразі імпорт курятини склав майже 22 млн $. Найбільшими постачальниками стали Польща, Угорщина, Німеччина.
При цьому, 97% імпорту м’яса птиці – це заморожені частини тушок і субпродукти, понад 73% із яких складають обвалені частини тушок, що є дуже низько вартісними продуктами. Тож середня ціна імпорту такого м’яса птиці склала лише 0,43 $/кг. Водночас як середня ціна експорту української курятини складає 1,47 $/кг.
В УКАБ зазначають, що схожа ситуація спостерігається і з свининою. Імпорт м’яса свиней за перше півріччя 2021 року зріс на 36% – до 12,6 тис. тонн. Імпорт в основному надходив з Данії, Польщі та Нідерландів, де на підтримку фермерів і, зокрема, тваринництва виділяються значні обсяги дотацій.
Натомість в Україні продовжується подальше скорочення поголів’я в птахівництві та виробництва м’яса птиці. За даними Держстату, поголів’я птиці свійської на підприємствах станом на 1 липня 2021 року скоротилося на 5,8% та сягає 114 млн голів, виробництво м’яса птиці за перших шість місяців скоротилось на 5,4% та склало 583,6 тис. тонн у забійній масі.
За словами генерального директора УКАБ Романа Сластьона, імпортозалежність по тваринницькій продукції зростає на фоні збитковості вітчизняного тваринництва та відсутності належної державної підтримки.
«У країнах ЄС виробництво та експорт має значні державні дотації та преференції. Що ж пропонує наш Уряд – обкласти додатковими податками тваринницькі комплекси. Спочатку птахівництво, що вже відображено в сумнозвісному законопроекті №5600, і вже почали говорити про свинарство і ВРХ. Такі ініціативи однозначно призведуть до негативних наслідків в галузі, здорожчання тваринницької продукції для споживачів та подальшого росту імпорту в Україну», – зауважив Роман Сластьон.