Здорове харчування для всіх – основний пріоритет розвитку продовольчих систем в Україні

0

Головним пріоритетом розвитку продовольчих систем в Україні є здорове харчування для всіх.

Про це під час Підготовчого засідання Саміту ООН з продовольчих систем заявив заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка.

«Для України тема продовольчих систем є однією з пріоритетних в державній політиці. Наша країна займає лідируючі позиції із забезпечення світового попиту на їжу і має перспективи до реалізації Цілей сталого розвитку, визначених ООН. Наразі в Україні триває громадська дискусія в рамках Національного діалогу, результатом якої стане Національний план дій з трансформації продовольчих систем. Зокрема, головним пріоритетом розвитку продовольчих систем в Україні є здорове харчування для всіх – забезпечення рівного доступу всіх категорій населення до якісного і здорового харчування», – зазначив він.

У процесі пошуку національного підходу до трансформації продовольчих систем в Україні визначено три напрями дій, які переосмислюють підходи до національної політики.

Перший пріоритетний напрям – «Здорове харчування для всіх», у рамках якого передбачається спрямування спільних зусиль на стійке споживання, зміни в гастрономічній культурі, зменшення втрат їжі та харчових відходів, запровадження систем безпечності харчових продуктів, розвиток крафтового й локального виробництва.

Другий пріоритетний напрям – «Дружнє до довкілля виробництво», тобто досягнення кліматичної нейтральності у виробництві до 2050 року. Зокрема, сільське господарство є ключовим фактором майбутньої нейтралітету клімату в Україні. За останніми оцінками, Україна в цілому досягла прогресу за 15-ма з 17-ти Цілей сталого розвитку. Разом з тим, національна політика направлена на опрацювання заходів для реалізації цілей 13 та 15 щодо боротьби із змінами клімату та збереження екосистем суші.

Третій пріоритетний напрям – «Стійкість до ринкової нестабільності та доступність продуктів харчування для всіх» акцентований, зокрема, на економічних та соціальних аспектах, спрямований на зміцнення внутрішнього ринку і стимулювання експорту. В цьому контексті важливим є посиленням взаємодії зі світовими гуманітарними організаціями, підтримка малих виробників, забезпечення продовольчої безпеки, перехід до стійких моделей виробництва і збуту.

Тарас Качка наголосив на необхідності широкої та відкритої дискусії на глобальному рівні з максимальною залученістю, що дасть змогу окреслити необхідні рішення для формування стійких продовольчих систем. Також він підкреслив, що Україна готова об’єднати зусилля з партнерами в рамках майбутнього Саміту продовольчих систем, який відбудеться восени 2021 року.