Бізнес закликає не допустити дефіциту цукру

0

Європейська Бізнес Асоціація підтримує законопроєкт «Про встановлення тарифної квоти на ввезення до України цукру білого» (рег. №5673) і просить народних депутатів України сприяти його якнайшвидшому прийняттю за основу і в цілому.

Про це повідомляє прес-служба ЄБА.

«Компанії вже давно стурбовані істотним зростанням цін на цукор, оскільки він займає значну частку у виробництві багатьох продуктів харчування. За даними Держстату, в лютому 2021 р. індекс споживчих цін на цукор зріс на 61,7% у порівнянні з періодом минулого року», – йдеться в повідомленні.

В асоціації зазначили, що на підвищення цін впливають декілька факторів: зниження врожайності та цукристості буряків, зниження обсягів виробництва цукру поточного сезону, а також скорочення посівних площ під цукровим буряком. Крім цього, Україна продовжує експортувати цукор.

«Вирішенням ситуації може стати імпорт цукру до України, але здійснювати імпорт при діючій ставці мита 50% не є економічно виправданим. Тому експерти асоціації підтримують пропозицію про тимчасове встановлення тарифної квоти на ввезення до України білого цукру в обсязі 60 тис. тонн за нульовою ставкою ввізного мита», – підкреслили в ЄБА.

На думку асоціації, рішення, запропоновані вищевказаним законопроєктом, дозволять покрити дефіцит цукру на внутрішньому ринку, забезпечити безперебійне виробництво харчової продукції та стримати темпи зростання цін як на цукор, так і на готову продукцію з його використанням.