Нуль випадків захворювання до 2030 року: в Україні затвердять програму контролю сказу

0

В Україні затвердять програму контролю сказу тварин на 2021-2030 роки.

Про це повідомляє прес-служба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Як зазначається, проєкт програми розроблено Держпродспоживслужбою за участі експертів Проєкту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні». Експерти також допомогли у проведенні оцінки ризиків поширення сказу на території України.

За І квартал 2021 року в Україні було щеплено проти сказу 1,1 млн. сприйнятливих тварин, при цьому виявлено 236 випадків сказу. Про це повідомила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час обговорення програми з експертами від Проєкту ЄС.

«Наше завдання – зробити все для запобігання поширення сказу на території нашої країни, адже це хвороба, яка має 100% летальність. Я вдячна Проєкту ЄС за співпрацю і допомогу, тому що для нас дуже вважливим є досвід країн, які вже успішно впоралися з поширенням цього захворювання», – зазначила Владислава Магалецька.

Довідково. Сказ – це вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і 100% летальністю та входить у п’ятірку найбільш небезпечних зоонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

На сьогоднішній день стратегія боротьби зі сказом в Україні базується на виконанні комплексу антирабічних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів даного захворювання і включає в себе парентеральну вакцинацію домашніх тварин (собак, котів), пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних, епізоотичний моніторинг та широку роз’яснювальну кампанію серед населення.