“Укрцукор” не підтримує додатковий імпорт цукру в Україну

0

Національна асоціація цукровиробників України “Укрцукор” просить першого віце-прем’єр-міністра, міністра економіки України Олексія Любченка не підтримувати урядову ініціативу щодо можливості імпорту в Україну 120 тис. тонн цукру за нульовою ставкою ввізного мита.

Про це повідомляє прес-служба асоціації.

У зверненні, направленому на адресу першого віце-прем’єра, йдеться про те, що вітчизняна цукрова галузь здатна повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку. За даними НАСУ “Укрцукор”, станом на 1 червня поточного року залишки цукру на складах заводів-виробників становлять 300 тис. тонн (без урахування залишків у сільгоспвиробників, торгових мереж і населення). Середньомісячне ж споживання цукру в Україні становить 80 тис. тонн.

“Крім того, на початку 2021 року було ввезено 40 тис. тонн білого цукру. Також у травні Україна імпортувала 60 тис. тонн цукру-сирцю з Бразилії для промислової переробки в білий цукор і ще 27 тис. тонн цукру-сирцю будуть доставлені до кінця червня, що в свою чергу створить певний надлишок і дозволить повністю забезпечити внутрішню потребу цукру до нового сезону», — зазначають в асоціації.

Більше того, у цьому році в Україні відновилася тенденція до збільшення площ посівів цукрових буряків, що разом зі сприятливими погодними умовами дає можливість очікувати їхню високу врожайність.

«Це, в свою чергу, сприятиме повному забезпеченню внутрішнього ринку цукром в 2021/22 МР, а також можливому певному зниженню цін на продукт в кінці серпня з початком сезону цукроваріння», – переконані в “Укрцукор”.