Україна виступає за вирівнювання умов торгівлі сільськогосподарськими товарами

0

Під час засідання спецсесії Комітету СОТ з питань сільського господарства Україна, Аргентина, Бразилія, Еквадор, Парагвай та Уругвай  представили на розгляд членів рамковий документ (JOB/AG/198), метою якого є започаткування переговорів задля досягнення суттєвого зменшення тарифних бар’єрів і поетапного покращення доступу до ринків сільськогосподарських товарів протягом 10 років, а також скорочення дисбалансу між рівнем зобов’язань членів СОТ.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

“Покращення доступ до ринків сільськогосподарських товарів, без сумнівів, необхідно для забезпечення продовольчої безпеки та досягнення відповідних Цілей сталого розвитку. Ми впевнені, що представляємо збалансований підхід для подальшої лібералізації доступу до ринку та робимо свій внесок у мандат на продовження процесу реформ, як передбачено статтею 20 Угоди про сільське господарство”, – наголосили співавтори, презентуючи документ.

Зокрема, положення рамкового документу передбачають пропорційний внесок членів СОТ залежно від рівня їх зобов’язань та потенційного впливу на світові ринки. У документі враховано інтереси членів СОТ, зокрема й України, які вже зробили суттєві поступки в частині доступу до ринку й мають на меті скоротити наявний дисбаланс між рівнем зобов’язань членів організації.

Якщо члени СОТ підтримають зазначений документ, сформульовані в ньому принципи стануть основою для розроблення модальностей майбутніх переговорів із доступу до ринків сільськогосподарських товарів.

Також під час засідання спецсесії було виголошено Спільну заяву Африканської та Кернської групи, підтриману Україною, яка є спостерігачем у Кернській групі.

У заяві члени СОТ наголосили на важливості досягнення в рамках 12-ї Конференції міністрів СОТ амбіційних, конкретних та збалансованих результатів щодо сільського господарства.

“Реформа правил торгівлі сільськогосподарськими товарами давно назріла. Вжиття значущих кроків щодо реформування правил торгівлі на 12-й Конференції міністрів СОТ стане частиною суттєвої реакції багатосторонньої торгової системи на глобальний вплив пандемії COVID-19, що зробить торгівлю сільськогосподарськими товарами більш передбачуваною та сприятиме просуванню продовольчої безпеки, забезпеченню засобів до існування та досягненню цілей розвитку сільського господарства”, – зазначили співавтори заяви.