Ключові умови угоди про ЗВТ з Ізраїлем

0

Для України угода про ЗВТ з Ізраїлем – можливість розвивати високотехнологічну продукцію та збільшувати виробничу кооперацію.

Про це в рамках круглого столу «Угода про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем: особливості, можливості, погляд бізнесу» сказав заступник Міністра Тарас Качка, повідомляє прес-служба Мінекономіки.

«Укладання цієї Угоди стало своєрідною рекламою для посилення двосторонньої торгівлі та бізнес-зв’язків між Україною і Ізраїлем. У нас є достатньо вагомий експорт аграрної продукції до Ізраїлю, і Угода створює додаткові можливості для розвитку цієї співпраці. Але найважливіший акцент не стільки на збільшення прямої торгівлі, скільки на дедалі більшу виробничу кооперацію й збільшення можливостей торгівлі на інших ринках. Для нас це Угода, яка дозволить більше розвивати високотехнологічну продукцію і продукцію з доданою вартістю, про що мріє і український Уряд, і бізнес», – зазначив Качка.

Він додав, що Угода є досить складним документом. Експортерам, які планують виходити на ізраїльський ринок, необхідно чітко розуміти графік скорочення мит, чинні тарифні квоти й правила походження, а також перевіряти кожний конкретний товар по митній класифікації.

Зокрема, умови Угоди про вільну торгівлю передбачають декілька варіантів лібералізації імпортних мит з боку Ізраїлю на різні категорії товарів українського походження:

  • негайну відміну імпортних мит з дати початку дії Угоди (1 січня 2021 р.);

  • поступове скорочення імпортних мит до 0% протягом наступних 3-5-7 років;

  • встановлення тарифних квот, в рамках яких розмір імпортного мита становить 0%.