Обсяги перевалки олійних і продуктів переробки портами України знизилися на 8%

0

У період із 1 до 30 квітня морпортами України на експорт було відвантажено 619 тис. тонн олійних і продуктів їхньої переробки, що на 8,3% нижче за показник попереднього місяця (675 тис. тонн з урахуванням актуалізації даних).

Про це свідчать дані моніторингу, проведеного АПК-Інформ.

Зазначається, що основний обсяг експорту сформували відвантаження продуктів переробки соняшнику, які за підсумками квітня склали 560 тис. тонн. Зокрема, олії соняшникової відвантажено 337 тис. тонн (-2% до показника попереднього місяця). Обсяг перевалки шроту знизився на 15% по відношенню до березня і склав 223 тис. тонн. Відвантаження насіння у квітні цього року не здійснювалося (у березні відвантажено 31 тис. тонн).

Водночас експорт сої та продуктів переробки у квітні склав 59 тис. тонн, що в 1,6 рази перевищує показник місяцем раніше. Насіння сої відвантажено 56 тис. тонн, обсяги збільшилися в 1,6 рази. Шроту перевалено 3 тис. тонн, що відповідає березневим обсягам. Відвантаження олії не здійснювалося.

Насіння ріпаку та продуктів переробки у квітні та березні морпортами не відвантажувалося.

Основними напрямками відвантажень українських олійних і продуктів переробки за підсумками квітня стали Китай (148,7 тис. тонн), Індія (126,1 тис. тонн) і Нідерланди (75 тис. тонн).

Лідером за обсягами перевалки олійних і продуктів переробки на експорт з початку сезону-2020/21 є порт Миколаїв (4 млн тонн). Друге місце посідає порт Чорноморськ (1,98 млн тонн), третє – порт Південний (1,1 млн тонн).