Закони щодо ринку землі будуть підписані в найближчий час

0

Найближчим часом будуть підписані і наберуть чинності всі закони із земельного пакета.

Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко, передає «Укрінформ».

«Що стосується децентралізації, то днями юридичне управління Верховної Ради матиме фінальну редакцію самого документа. Розгляд відповідних постанов буде на наступному тижні, і сама процедура підписання головою ВР і підписання Президентом України планується в максимально стислі терміни. Згідно з нашими амбітними планами, у найближчі тижні, у травні, закон буде підписаний Президентом України», — сказав Лещенко.

За його словами, законопроєкт №2195 (щодо продажу земельних ділянок або прав на них через електронні аукціони) внесений до порядку денному для розгляду на найближчій сесії. Більше половини правок до цього законопроєкту вже розглянуто, тому цей процес буде фіналізовано найближчим часом.

Міністр сподівається, що законопроєкт №3205 — про фонд гарантування кредитів для фермерів — вдасться ухвалити на початку червня.

«Інституційно готуємося з точки зору підзаконних актів до запуску ринку землі на перше липня 2021 року», — зазначив він.

Роман Лещенко вважає, що нині недостатньо провести дерегуляцію в земельній сфері. Разом з децентралізацією необхідно збалансувати питання оподаткування, передати повноваження на місця, аби забезпечити сільські території реальним фінансовим ресурсом, і оподаткування гектара землі дасть можливість не на словах наповнювати місцеві бюджети.