З початку року прибутковість молока — на мінімумі

0

У квітні 2021 року індекс умовної прибутковості молока (УМІ) майже не змінився. Зростання склало 0,8% за рахунок незначного зменшення ціни кормового раціону.

Про це на своїй сторінці у Facebook економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За його словами, ціни на молоко, як правило, з лютого-березня починають стрімке піке вниз.

«А в цьому році ціни на молоко непохитно стабільні. Більше того — вперше в березні ціни не знизилися взагалі», — зазначив експерт.

Він зауважив, що УМІ березня 2021 року не був найнижчим історично для цього місяця але був найнижчим з 2016 року, коли він знаходився на подібному рівні.

«А от перші чотири місяці року були другими найменш прибутковими в історії підрахунку УМІ сезонів — гірше було лише в мегакризовому 2015 році. Минулого року, наприклад, за цей самий період прибуток наших професійних виробників молока був на 55% вищим», — додав Ярмак.

Відповідно до його підрахунків, перші чотири місяці поточного року принесли українським виробникам на 25% менше прибутків порівняно до середнього показника за цей самий період попередніх 5 років.

Експерт не дав однозначної відповіді, як коливатиметься УМІ в травні. Він нагадав, що зазвичай прибутковість знижується, бо ціни на молоко сезонно знижуються. Середнє падіння індексу УМІ за останні роки було близько 6%.

«Світовий ринок на нас починає впливати, а там тенденції різнонаправлені — дешевші жири і дорожчі або стабільні білки», — підсумував Андрій Ярмак.