Впровадження нових норм до маркування харчових продуктів відтерміновано на 2 роки

0

Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Мінекономіки, яким подовжується період переходу на нові вимоги маркування харчових продуктів.

Про це повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації.

«Наказ Мінекономіки від 5 березня п.р. №462, який збільшує на 2 роки перехідний період введення в обіг фасованої продукції, зареєстровано в Мін’юсті 24 березня п.р. за №382/36004 і найближчим часом буде опубліковано», – йдеться в повідомленні.

У ЄБА нагадали, що згідно з чинним законодавством, із 5 березня 2021 року українські виробники харчових продуктів повинні були б перейти на новий формат нанесення інформації на упаковку фасованих товарів (згідно з вимогами наказу Мінекономіки №969). Однак через те, що у 2020 році істотно зменшилося споживання окремих категорій харчових продуктів і їхні продажі впали, у компаній утворилися значні запаси пакувальних матеріалів. Таким чином, компаніям довелося б списувати фасовані харчові продукти та пакувальні матеріали в значній кількості лише через невідповідність деяких незначних складових маркування новим правилам.

«Втрати для бізнесу могли бути істотними й невиправданими, оскільки мова йде лише про етикетку і жодним чином не стосується безпеки та якості самого продукту. Це створило б зайві проблеми для бізнесу, якому й так складно працювати в умовах погіршення економічної ситуації в країні та посилення викликів, обумовлених пандемією COVID-19», – наголосили в асоціації.