Україна витратила на насіння понад $400 млн

0

У 2020 році імпорт насіннєвого матеріалу був доволі активний — близько 60 тис. тонн. Витрати на закупівлю насіння склали понад $400 млн.

По це розповів керівник служби бізнес-проєктів ІА «АПК-Інформ» Андрій Купченко під час заходу Online Seed Forum-2021, пише agroportal.ua.

«Соняшник має найбільшу частку імпорту — 70-80%, у 2020 році імпорт насіння цієї культури знизився до 58%. По кукурудзі імпорт складав 30%, тобто її третина в Україні вирощується з імпортованого насіння. У 2020 році показник знизився до 19%. По ріпаку теж велика частка імпортованого насіння, але на відміну від кукурудзи та соняшнику частка імпорту у 2020 році збільшилася до 44%», — зазначив Купченко.

У сегментах соняшнику, ріпаку, кукурудзи, за словами експерта, лишається вагома частка іноземного матеріалу попри те, що насіння цих культур виробляється в Україні.

При цьому, найбільше насіння Україна імпортує з країн Європейського Союзу: Німеччини Австрії, Чехії, Румунії та Франції. Купченко звернув увагу, що якщо брати в грошовому вимірі, то найбільше насіння закуповується в США. Щороку на американське насіння Україна витрачає близько $100 млн, також майже до $74 млн йде на насіння з Франції.