У питанні фальсифікації продуктів Україна не є унікальною країною, фальсифікують харчі скрізь.
Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила керівниця Асамблеї аграрних палат України Ольга Трофімцева.
“Фальсифікацією називають будь-яку усвідомлену діяльність, яка сппрямована на отримання додаткової економічної переваги/вигоди в порушення законодавчих норм і за рахунок нас з вами – споживачів” – написала вона.
ТОП 5 видів фальсифікації у ЄС (у відсотках від загальної кількості випадків) складають:
- неправильне маркування – 47%;
- заміна інгредієнтів/розбавлення/додавання того, чого не має бути в складі/або ж вилучення складових – 20%;
- застосування недопустимих видів обробки/переробки продукту – 16%;
- відсутня/підроблена документація на продукт – 15%;
- порушення інтелектуальних прав власності – 5%.
За словами Трофімцевої найбільше в Європейському Союзі фальсифікують олії та жири, рибу та рибні продукти, м’ясо та м’ясопродукти (включаючи м’ясо птиці) і фрукти та овочі.
До п’ятірки країн, із яких постачалося найбільше фальсифікату, входять: Іспанія, Італія, Нідерланди, Греція й Польща.