В Україні вдосконалять закон щодо аграрних розписок

0

Протягом останніх кількох років аграрні розписки стали для агровиробників простим та дієвим механізмом залучати фінансування під заставу майбутнього врожаю.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

“Динамічне зростання ринку аграрних розписок забезпечило понад 35 млрд гривень фінансування, а всього інструментом скористалося понад чотири тисячі агровиробників, переважно малі та середні підприємства” – написав він.

За його словами, попри те, що багато-хто не бачить потреби у зміні робочого механізму аграрних розписок, у поточному форматі інструмент не реалізує свій потенціал на повну й лише обмежено забезпечує попит агровиробників на фінансування.

“Ми впроваджуємо чимало ініціатив для розвитку сільського господарства України – яке, до речі, теж доволі добре працює, однак не реалізовує свій потенціал – і розвиток цього сектору можливий лише за умови сприятливого економічного середовища та ефективної інфраструктури. Обидва з цих елементів неможливі без дієвих та доступних інструментів фінансування, як-от аграрні розписки. Модернізація аграрних розписок дозволить забезпечити зростання обсягів фінансування, відповідно до потреб сектору” – пояснив заступник міністра.

Він додав, що саме з цією метою у співпраці з ринком та на основі його запитів було розроблено проект Закону №2805-Д щодо вдосконалення аграрних розписок.

Запропоновані законодавчі зміни:

  • зберігають поточну позитивну практику використання інструменту;
  • роблять його простішим та дешевшим у використанні;
  • відкривають доступ до аграрних розписок для ширшого кола агровиробників (як-от сегменти тваринництва, садівництва);
  • створюють основу для розвитку більш складних та комплексних рішень, у т.ч. через доступ до рефінансування з ринків капіталу.