В Україні буде створена Всеукраїнська платформа часнику

0

Незабаром в Україні з’явиться Всеукраїнська платформа часнику, до якої зможе долучитися кожен українець. Торговельний майданчик має забезпечити малим виробникам можливість реалізації часнику та супутніх продуктів.

Про це повідомила керівниця проєктів ГС «Асоціація виробників та експортерів часнику» Юліанна Мусса, пише AgroPortal.ua.

«Зараз Всеукраїнська платформа часнику знаходиться на етапі розробки. Вона розрахована саме на маленьких виробників, тому що забезпечити реалізацію продукту можливо лише при правильному збереженні та транспортуванні. Часник — це складний продукт. Звісно, платформа не вирішить питання зберігання, але вона слугуватиме інформаційною дошкою, де будуть відмічені наявні сховища для часнику. Імпортер також зможе відслідкувати свій товар та слідкувати за температурним режимом, в якому зберігається товар», — пояснила пані Юліанна.

Вона зазначила, що правильне зберігання вирощеної продукції — велика проблема не тільки для фермерів, але й експортерів, які стикаються з питанням транспорту та відслідкуванням товару від холодильнику до кінцевого споживача.

«Будівництво сховища, обладнаного сучасними вентиляційними та холодильними системами, завдяки великому попиту на оренду камер для зберігання часнику дозволить інвесторам повернути свої кошти вже через 3-4 роки, а фермерам отримати якісний товар та гарантовану реалізацію за бажаною ціною», — розповіла Юліанна Мусса.

За її словами, сьогодні стратегічно привабливим регіоном є Херсонська область, де знаходиться найбільше скупчення виробників овочів, і її розташування дуже вигідне для покупців. Тому, якщо буде збудоване сховище саме в цьому регіоні, воно буде заповнене на 100%.

У будівництві сховища-складу для збереження овочів у особливих умовах з подальшим транспортуванням до мереж супермаркетів зацікавлений індустріальний парк «Біла Церква».

«Не варто забувати, що правильне зберігання та правильна переробка продукту дають можливість створити додану вартість. Перспективними й довгостроковими інвестиціями є переробка часнику, а саме сухих сумішей часнику для переробки в подальшому в сфері медицини», — переконана експертка.

Як додала пані Мусса, у найближчих планах Асоціації виробників та експортерів часнику — організувати всеукраїнську екосистему в сфері розвитку цього продукту на міжнародному ринку та приєднатися до міжнародної біржі часнику.