У лютому дохідність молока сягнула найнижчої позначки за останні 4 роки

0

У лютому 2021 року умовний індекс прибутковості молока (УМІ) знизився на 1,1%, що стало другим найнижчим рівнем умовної прибутковості молока за всю історію спостережень цього показника.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

«У лютому ми побачили найнижчий рівень прибутковості молока за останні 54 місяці поспіль», — написав він.

За його словами, причиною цього є корми, ключові компоненти яких продовжували дорожчати. Лідером була кукурудза, яка зросла в ціні майже на 4%. Вартість молока при цьому залишалася без змін.

УМІ в лютому 2021 року був:

  • на 39,3% нижчим в порівнянні з аналогічним показником минулого року;
  • на 32,7% нижчим, ніж у середньому за останніх 9 років у лютому;
  • на 30,2% нижчим проти 5 останніх років у лютому.

Більше цього, УМІ за перші два місяці 2021 року був на шокуючі 42% нижчим, ніж рік тому за той самий період і на 32% нижчим, ніж середній за останні 5 років в цей період.

Ярмак нагадав, що в березні в Україні, як правило, стартує сезон «великого молока», який починає давити на ціни. Водночас світовий ринок продовжує зростати. У лютому подорожчали молочні жири, але дещо знизилися ціни на молочний білок. За словами фахівця, зараз для України важливіші ціни на білок, ніж на жири.

«Для УМІ важливі також ціни на фуражні зернові та шроти олійних. Тому прогнозувати УМІ на березень складно. Імовірно, що основним чинником впливу будуть залишатися корми», — резюмував експерт.