Ціни на гірчицю відновлюються

0

Подорожчання гірчиці, яке спостерігалося в кінці 2020 – на початку 2021 року є швидше не зростанням, а відновленням ціни на цю сільськогосподарську культуру.

Таку думку висловила аналіткиня «Українського клубу аграрного бізнесу» Світлана Литвин, пише AgroPortal.ua.

«Якщо на початку 2018 року ціна попиту на умовах CPT на жовту гірчицю становила 19 тис. грн за тонну, а на білу 24 тис. грн, то максимально низька ціна, яка припала на кінець 2019 року була 10,5 тис. грн та 13 тис. грн відповідно», — згадує вона.

За її словами, основними факторами такого падіння є надлишкова пропозиція на ринку в комбінації з підвищеною ціновою конкуренцією на світових ринках.

«Шляхом коригування посівних площ гравцям ринку вдалося оптимізувати пропозицію на українському ринку, що призвело до зростання/відновлення ціни до рівня 20,5 тис. грн за 1 тонну жовтої гірчиці та 20 тис. грн за 1 тонну білої гірчиці» – сказала Литвин.

Протягом найближчого часу вона прогнозує незначне зростання та стабілізацію ціни на насіння гірчиці. Однак подальше зростання буде обмежуватися світовими цінами, адже гірчиця, першочергово, є експортно орієнтованою культурою.

Експертка додає, що у 2020 році частка експорту насіння гірчиці становила 90-95% від вироблених обсягів. Було експортовано 17,8 тис. тонн, що на 13% нижче аналогічного показника минулого року.

Найбільшими країнами-покупцями насіння гірчиці стали Німеччина, Нідерланди, Угорщина, Румунія та Греція, які сукупно згенерували 82% експортної виручки України.