Як вплине однократне зниження ПДВ на вартість молокопродуктів?

0
Bottle of milk, glass and cheese over wooden background.

З огляду на стан молочного ринку в Україні, однократне зниження ставки ПДВ при оподаткуванні операцій із поставки молока сільгосппідприємствами може призвести до здорожчання молокопродуктів.

Таку думку висловив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» к.е.н. Леонід Тулуш.

Саме такі наслідки вбачає науковець у практичній реалізації ухваленого ВРУ проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», який нині знаходиться на підписі у Президента України.

За словами Тулуша, так як ПДВ є ціноутворюючим фактором, то зміна його ставки вплине на величину ціни постачання відповідної продукції – молока – з урахуванням даного податку. Для того, щоб рішення про зміну ставки ПДВ було економічно нейтральним для економічних суб’єктів, згідно з заявами розробників даної законодавчої ініціативи, необхідно, щоб закупівельна ціна молока без врахування ПДВ залишилась незмінною.

“Якщо до реалізації ініціативи молоко закуповувалось за ціною 12,6 грн, у т.ч. ПДВ – 2,10 грн, чиста ціна – 10,5 грн, то після запровадження змін закупівельна ціна з ПДВ повинна знизитись на частку ПДВ, а саме: на 5 % – до 11,97 грн, у т. ч. ПДВ – 1,47 грн, чиста ціна – 10,50 грн” – пояснив експерт.

Якщо цього не відбудеться, зміна ставки ПДВ негативно вплине на:

• молокопереробні підприємства, рентабельність діяльності яких знизиться – у разі збереження незмінною ціни для кінцевого споживача;
• кінцевих споживачів, для яких зросте ціна молочних продуктів – у разі, якщо молокопереробні підприємства підвищать відпускні ціни для збереження базової рентабельності, що фіксувалась до внесення відповідних змін.

Науковець наголосив, що при цьому слід брати до уваги наявні тренди, які з’явились у сфері виробництва та переробки молока в Україні в останні роки.

З 2017 року сформувалась стійка тенденція до зменшення обсягів переробки молока в Україні. Якщо у 2017 році відповідний показник становив 4,35 млн тонн, у 2018 – 4,12 млн тонн, у 2019 зменшився до 3,80 млн тонн, то у 2020 році лише 3,51 млн тонн.

“Тобто лише за останні чотири роки обсяги промислової переробки молока в Україні знизились майже на 20 %” – констатував Леонід Тулуш.

Відповідно до його прогнозів, після зниження ставки ПДВ на операції з постачання молока закупівельна ціна на молоко з урахуванням ПДВ не буде суттєво відрізнятись від її рівня, встановленого на момент запровадження відповідної законодавчої ініціативи.

“Відповідно, закупівельна ціна молока без врахування ПДВ зросте, що поставить переробні підприємства перед вибором – або залишати реалізаційні ціни без змін і поступатись рентабельністю, або підвищувати ціни реалізації молокопродуктів, щоб зберегти базову рентабельність. Останнє є цілком логічним, тож іншого виходу, окрім зростання цін на молокопродукти для споживачів, буде складно віднайти” – зазначив експерт.

Він вважає, що законодавче рішення щодо включення молочної сировини до переліку сільгосппродукції, на поставки якої буде однократно знижено ставку ПДВ, з урахуванням стану ринку молока в Україні, може призвести до зростання споживчих цін на молокопродукти.

Тому за можливі прорахунки із формуванням переліку сільгосппродукції при запровадженні відповідної законодавчої новації у сфері оподаткування, направленої на боротьбу із податковими маніпуляціями, доведеться «платити» кінцевому споживачу із власної кишені. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, лише по молокопродуктах обсяг додаткових витрат споживачів може сягнути 5 млрд грн.