ВРУ підтримала створення Фонду часткового гарантування кредитів в сільському господарстві

0

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект №3205-2 про Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві. Така фінансова установа стане ефективним інструментом, який спростить отримання кредитів малими фермерами, які не мають кредитної історії.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

«Фонд гарантування кредитів – ще один інструмент, який спростить доступ аграріям, у тому числі й малим фермерам, до фінансування. Господарства, які обробляють землю до 500 гектарів, матимуть більше можливостей отримати кредити на розвиток свого бізнесу, адже виконання їх зобов’язань перед банками будуть гарантуватися Фондом», – прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Проект Закону визначає особливості створення й діяльності Фонду, тип власності та корпоративного управління. Для забезпечення прозорості та підвищення ефективності діяльності Фонду передбачено такі запобіжники:

  1. Фонд надає гарантії в обсязі до 50% непогашеної суми основного боргу.

  2. Фонд надає гарантії на строк дії кредитного договору, але не більше 10 років.

  3. Кредитний леверидж 1:4. Таким чином, кожна виділена державою гривня перетвориться на 8 грн для аграріїв.

У документі чітко прописані критерії до позичальників, які зможуть скористатися послугами Фонду:

  • дрібні фермери, які обробляють до 500 гектарів;

  • відповідність вимогам, що висуваються до мікропідприємств, малих та середніх Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»

  • граничний показник розраховується сумарно щодо всієї групи пов’язаних із суб’єктом підприємництва контрагентів.

Також законопроектом передбачається надання можливості українцям вільно розпоряджатися своєю власністю, включно із землею й капіталом, та отримувати за розпорядження нею справедливу вартість. Реалізація цього документу покращить доступ малих і середніх сільгоспвиробників до кредитних ресурсів та сприятиме стабільності функціонування сільського господарства в Україні.