У січні продукти харчування подорожчали на 1,5%. Ппри тому, за розрахунками Мінекономіки, у середньому у січні впродовж 2018-2020 років ціни на цю групу товарів зростали на 1,6%, а у грудні 2020 року – на 1,8%.
Про це повідомляє прес-служба відомства.
“Цінова ситуація повністю відповідає тенденціям кінця минулого року. В умовах триваючої невизначеності та січневого локдауну продовжувалось зміщення пріоритетів в споживанні на користь продовольчих товарів, що підтримало їх зростання на рівні сезонних значень” – йдеться в повідомленні.
Другим за впливом на динаміку інфляції чинником стало постійне протягом 2020 року зростання цін на енергоносії на світовому ринку.
Водночас за певними групами товарів навпаки у січні відбулось відчутне зниження цін. Зокрема, йдеться про одяг та взуття, де ціни знизилися відповідно на 3,9% та 4%.
На даному фоні підтримкою платоспроможного попиту населення в умовах карантину виступало подальше підвищення заробітної плати (відбулося підвищення мінімальної заробітної плати з 01.01.2021 до 6 тис. гривень).
“У цілому у 2021 році, як і прогнозувалось, зростання споживчої інфляції, дещо перевищить цільовий рівень Національного банку. Причиною буде фактор відновлення економічної активності через пом’якшення карантинних заходів та зниження рівня майбутньої невизначеності на тлі поширення вакцинації у світі та в Україні. Також не варто відкидати і вплив накопиченого упродовж минулого року монетарного впливу та тиску цін виробників, які упродовж минулого року збільшилися на 14,5%” – зазначають у Мінекономіки.
Проте дія всіх цих чинників була прогнозованою, тож не призводитиме до кардинальних змін в тренді та не формуватиме негативних умов для розвитку економіки.