У 2020 році купівля української техніки зменшилась на 35%

0

У 2020 році кількість придбаної техніки і обладнання для польових робіт вітчизняного виробництва в рамках програми «часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» у середньому знизилася на 35% у порівнянні з 2019 роком і склала 7074 одиниць.

Про це повідомляє прес-служба Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

«У грошовому виразі ситуація аналогічна – у середньому -33% по всіх категоріях техніки в порівнянні з 2019 роком. Найбільше просідання показали комбайни – на 98% – у 2020 році було придбано лише 1 одиницю, у той час як у 2019 – 26 одиниць», – зазначають в УКАБ.

При цьому, найменше в грошовому еквіваленті просіли сівалки й обприскувачі – на 4% і 18%. По обприскувачах це, зокрема, викликано й тим, що у 2020 році зросла кількість придбаних в рамках програми самохідних оприскувачів (до 12 одиниць), середня вартість яких складала близько 2,1 млн грн (діапазон цін від 1 до 4,5 млн грн.), і зростання середньої вартості причіпних обприскувачів до 380 тис. грн (у 2019 – 357 тис. грн).

Така ж ситуація виникла і з придбанням сівалок – середня вартість одиниці техніки зросла майже на 16% (з 345 тис. грн до 400 тис. грн), у тому числі збільшилась кількість придбаних посівних комплексів.

«Загальна ситуація, яка виникла внаслідок економічних, кліматичних факторів та сovid-19, безпосередньо вплинула й на показники ефективності програми часткової компенсації вартості придбаної української с/г техніки – відбулося зниження купівлі основних типів польової техніки. Однак, згідно з даними, спостерігається зростання купівлі більш дорожчої техніки, зацікавленість у купівлі самохідних обприскувачів і збільшення закупівель посівних комплексів на перевагу традиційним сівалкам», – прокоментувавкоординатор комітетів УКАБ Олег Нестеров.