Стан озимих на кінець січня був добрим та задовільним

0

На завершення третьої декади січня стан посівів озимих зернових на більшості площ є добрим та задовільним.

Про це повідомляють у Національній академії аграрних наук України.

“На даний час, посіви, як і раніше, знаходяться у стані зимового спокою, але з продовженням потепління в рослин озимих зернових культур можуть початися незначні ознаки життєдіяльності, що проявляться у зміні кольору та відростанні листкових пластинок. Візуальний аналіз життєздатності рослин у польових умовах та відрощування їх за допомогою експрес-методів свідчать про те, що лише в окремих сортів пшениці озимої відмічається незначне ушкодження листкових пластинок, які зможуть швидко відновитися з наростанням температурного режиму” – йдеться в повідомленні.

За результатами відрощування монолітів науковцями Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН, станом на 26-27 січня життєздатність посівів озимих зернових культур висока і становить:  для пшениці м’якої озимої  94-97%; для тритикале –  94-98%; для жита –  96-99% життєздатних рослин.

Водночас зазначається, що метеорологічні умови, які спостерігаються протягом останніх днів, створюють нові виклики у перезимівлі озимих культур: на глибині залягання вузла кущіння температура становить близько 0 0С, грунт під сніговим покривом талий.

“За таких умов рослини витрачають цукри на дихання, що веде до їх виснаження. У свою чергу ослаблені рослини піддаються негативній дії грибкових патогенів ” – пояснюють науковці НААН.