Україна вичерпала євроквоти на 11 видів агропродукції

0

У 2020 році експорт української агропродовольчої продукції до країн ЄС зменшився на 10,8% у порівнянні з 2019 роком, при цьому Україна закрила 11 квот на безмитний експорт до ЄС.

Про це повідомляє прес служба асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

Зазначається, що Україна повністю використала квоти на безмитний експорт агропродовольчої продукції до ЄС по групам товарів: мед, цукор, крупи і борошно, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, яйця, кукурудза, м’ясо птиці, оброблена продукція із зернових та крохмаль.

У порівнянні з аналогічним періодом 2019 року змінилася ситуація з використанням квот по поставкам в ЄС яєць, пшениці та вершкового масла. Так, у 2020 році було повністю використано квоти на поставки яєць, хоча роком раніше відсоток їх використання був лише 80%. Водночас ситуація по пшениці протилежна: квоту у 2020 році заповнили лише на 78%, хоча у 2019 вона була використана повністю. Більш критична ситуація з вершковим маслом: за 2020 рік було використано лише 6% виділеної квоти, у той час як рік до того вона була використана повністю.

“У 2020 році експорт українського вершкового масла впав на 38% у порівнянні з минулим роком, а в країни ЄС став узагалі мізерний (експортна виручка у 2020 році склала 0,4 млн$ в порівнянні з 7,2 млн$ у 2019). Головна причина: українське вершкове масло не може конкурувати по ціні з європейським навіть при наявності квот через зростання собівартості його виробництва. Більше того, імпорт європейського вершкового масла у 2020 році в Україну в 1000 разів перевищив експорт”, – відмітила аналіткиня УКАБ Світлана Литвин.