У січні – листопаді 2020 року український експорт продукції АПК та харчової промисловості склав 20 млрд дол. США, що на 0,3% (0062,3 млн дол. США) менше в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. При цьому позитивним моментом є тенденція до уповільнення темпів зниження експорту.
Про це з посиланням на дані Держстату повідомляє Мінекономіки.
«Україна є важливим торговим партнером і одним з найбільших експортерів аграрної та харчової продукції на світові ринки. Українське продовольство користується попитом на кращих ринках ЄС, які висувають високі вимоги до якості продуктів. За звітний період Україна поставила в ЄС аграрної та харчової продукції на суму 5,8 млрд дол. США або 28,9% від загального експорту такої продукції», – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.
До топ-5 країн, до яких найбільше експортовано продукції АПК за 11 місяців 2020 року входять:
- країни ЄС – $5,8 млрд;
- Китай – $3,1 млрд;
- Індія – $1,3 млрд;
- Єгипет – $1,3 млрд;
- Туреччина – $902,9 млн.
Найбільше за звітний період було експортовано зернових культур, олії та м’ясної продукції. Також збільшилось постачання олії соняшникової, ячменю, пшениці, меду, плодів та горіхів, хлібобулочних та кондитерських виробів.