Середні ціни на молоко – що змінилося?

0
cup coffee and tuscany hills, Italy

Середні ціни на молоко незначно зростають. Відповідне зростання більше має характер  інерційного руху після останньої хвилі здорожчання й переважно для тих, хто минулого разу отримав ціни нижчі за середньоринкову позначку. 

Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

Зазначається, що ріст середньозваженої  ціни склав 13 коп. – до 11,6 грн./кг. Екстра ґатунок у середньому подорожчав до 12,1 грн./кг (+13 коп.), вищий до 11,65 грн./кг (+13 коп.), перший до 11,05 грн./кг (+12 коп.).

При цьому, ціни на середні та великі партії молока екстрґатунку по регіонах встановлені в наступних межах: північ та центр 11,7-12,4 грн./кг, південь 11,7-12,4, схід 11,6-12,4 грн./кг, захід 11,6-12,3 грн/кг.

Середні ціни на молоко – що змінилося?

«Можна вважати, що нові цінові рівні в поточному році досягнуті. Причому навіть вищі, ніж передбачалось, оскільки очікування були скромнішими через знижений попит після першого локдауну. Тим не менше, дефіцит молока посилював сезонний рух ціни вгору, що є внутрішнім фактором. Проте неабияку роль відіграв і зовнішній фактор – суттєвий ріст світових цін на основні компоненти раціону, що спричинило відчутне сезонне зростання у європейських виробників», – пояснив Володимир Андрієць.

Нині середньоєвропейська ціна вже відновилася до рівнів минулого року після значного просідання в літні місяці.  Ціна української сировини в перерахунку на молоко кореговане по енергії (ЕСМ) станом на листопад місяць складає 32,66 євро/100 кг (без ПДВ) і є трохи нижчою, ніж у основних наших експортерів молочної продукції –Польщі 33,42 євро/100 кг та Німеччини 34,57 євро/100 кг.

«Ці умови додають більшої конкурентної привабливості українській молочній продукції перед імпортною, що може бути додатковим чинником стримування потоку європейського імпорту», – сподівається експерт.

Середні ціни на молоко – що змінилося?