Через виробників пестицидів та ГМО-насіння в Україні стримується розвиток ринку органічної продукції

0

Українські великі та малі агрохолдинги хочуть перейти на органічне виробництво, але цьому заважає закредитованість сектору виробниками не дозволених і заборонених пестицидів та ГМО-насіння. 

Про це заявивила президентка ГС «Органічна Україна» Олена Корогод, пише AgroPolit.com.

«Дуже багато великих і малих агровиробників готові були б перейти на органічне виробництво (навіть не сертифікуючись), щоб позбутися хімічної залежності  у своєму виробництві. Але вони не могли, бо були закредитовані виробниками не дозволених і заборонених пестицидів, ГМО-насіння. Зараз при появі держпідтримки на органічну продукцію у бюджеті на 2021 рік та при збільшенні попиту на органічну продукцію в них трошки розправляться крила. І вони зможуть віддати свої кредити поставщикам добрив і ЗЗР та придбати органічні засоби, дозволені в органічному виробництві. Тільки тоді ми видчуємо тренд. Наразі це радше усвідомлена екологічна позиція окремих компаній та курс на задоволення потреб своїх споживачів», – сказала експертка.

За її словами, агрохолдинги зрозуміли, наскільки важлива їхня роль щодо впливу на оточуюче середовище.

«Усе це відбувається в рамках загального Green Deal, який поєднує відновлювальну енергетику, сталий сільський розвиток, закритий виробничий цикл. Без органічного виробництва він неможливий. На щастя, агрохолдинги це чують і розуміють.  Інша сторона – споживачі. Тенденції споживання органічної продукції зростають і споживач хоче купувати безпечне (тобто органічне), якісне (органічне) і натуральне (органічне). Тому холдинги поступово беруть курс на органічність сировини та кінцевого продукту. І тут роль «Органічної України» дати компетентний супровід та сприяти переходу на органічне виробництво, налагоджувати взаємодію», – зазначила Олена Корогод.