Половина сої в Україні – генномодифікована

0

Попри заборону комерційного виробництва ГМ-культур, 50-65% вирощуваної в Україні сої є геномодифікованою, ріпаку – 10-12% ріпаку. Кукурудзи — 1% від всього обсягу врожаю, який відправляється на експорт

Про це з посиланням на Міністерство сільського господарства США (USDA) пише agroportal.ua.

Як зазначається, раніше було підтверджено наявність посівів ГМ-сої в Полтавській, Хмельницькій, Київській, Кіровоградській, Житомирській і Вінницькій областях.

«Вважається, що в останні кілька років частка виробництва ГМ-сої залишалася стабільною. Однак точно оцінити обсяг її виробництва в Україні складно. Зазвичай оцінки базуються на тестах, проведених в портових силосах, щоб гарантувати відповідність вантажу вимогам країни-імпортера», — йдеться в повідомленні.

Зазначені оцінки, на думку аналітиків, не повною мірою відображають обсяги ГМ-рослинництва для українського ринку.

«Фермери, частіше дрібні та середні, використовують ГМ-насіння сої для економії за рахунок необхідності меншої кількості обприскувань гербіцидами. Така економія може становити приблизно 70 $/га», — наголошують в USDA.

Водночас виробництво ГМ-ріпаку в Україні, ймовірно, переоцінене через наявність хибнопозитивних тестів деяких партій. Насправді фактичний обсяг може становити близько 2−3%.

«Виробництво ГМ-кукурудзи в Україні мінімальне, у першу чергу, через обмежений доступ до контрабандного насіння, яке необхідно щорічно оновлювати. Крім того, значне підвищення врожайності звичайних гібридів знижує попит на генно-модифіковане насіння», — пояснюють в USDA.