В Україні скорочується виробництво свинини: якщо у 1992 році ми виробляли понад 1 млн тонн свинини й були країною-експортером у цьому сегменті, то у 2018 році ми виробили всього 702 тис. тонн.
Про це повідомив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса, пише agroportal.ua.
Він звернув увагу на те, що треба «врахувати велику кількість домогосподарств, де статистика бажає кращого».
За його словами, щоб нам піднятися хоча б на рівень 1992 року, потрібно підняти продуктивність майже на 40%.
«Натомість цікавий приклад показує наша сусідка Росія, яка не лише відновила виробництво свинини після розпаду Союзу, а й наростила його. Цифри свідчать про наступне: у 1991 році Росія виробляла 3 млн 190 тис. тонн свинини у забійній вазі, а вже у 2019 році — 3,9 млн тонн і стала експортером», — зазначив Ліссітса.
Відповідно до даних USDA, темпи зростання виробництва свинини у Росії збережуться й у найближчі роки, тож експорт збільшуватиметься також.
«Тому, мабуть, ми не здивуємося, якщо Україна імпортуватиме в тому числі й російське сало. Звучить дивно, але цього не варто виключати», — підсумував експерт.
Він додав, що без довгострокової програми відродження тваринництва Україна не зможе відродити галузь.