Українська земля недооцінена щонайменше уп’ятеро

0

Справедлива вартість української землі становить $4958/га за нормативногрошової оцінки $955/га (2018 рік). Відтак, за прийнятою Урядом моделлю ринку землі, Україна може отримати $85 млрд за 10 років.

Про це свідчать дані «Аудиту української економіки», пише AgroTimes.

«Вартість землі недооцінена щонайменше у 5 разів і є однією з найнижчих у Європі. Оскільки прийнята Урядом модель (від 25.09.2019 № 2178) ціноутворення має кілька ґрунтовних обмежень (заборона купівлі землі юридичним особам до 2024 року, повна заборона для іноземців, обмеження за максимальними площами купівлі), ціна землі не досягне своєї справедливої вартості найближчим часом», –  йдеться у звіті.

Згідно з прийнятою Урядом моделлю ринку, ціна землі за 1 га повинна зрости до $2 354 на десятий рік після впровадження реформи.

«Загальний економічний ефект становитиме $14 млрд додаткового ВВП за 10 років. Проте це значення не є максимально можливим. Економічний ефект може сягнути $85 млрд за умови відповідної державної підтримки розвитку ринку землі», –  додають у звіті.

Аналітики наголосили, що наразі, через низький відсоток банківського фінансування, аграрний сектор недоотримує як мінімум $3–5 млрд ресурсів. Проте водночас зняття мораторію може дещо знизити маржинальність бізнесу через збільшення витрат на землю.