У цукровій галузі України спостерігаються негативні тенденції. Унаслідок складних погодних умов знизилася врожайність цукрових буряків, а посуха спровокувала відстрочку початку сезону цукроваріння на 3 тижні, через що виробництво цукру в цьому році скоротиться.
Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов, пише АПК-Інформ.
До того ж, за даними Національної асоціації цукровиробників України «Укрцукор», споживання цукру на одного українця в рік за 20 років скоротилося майже на чверть – до 28,5 кг у 2019 проти 36,8 кг у 2000.
«Якщо не зробити жодних кроків, Україна може втратити цілу галузь цукроваріння. Одним із варіантів вирішення проблеми є зниження ставки податку на додану вартість для вітчизняних виробників хоча б до 14% з 20%», – наголосив Соколов.
Він уточнив, що полегшення оподаткування піде на користь виробникам цукру й не дозволить цінам на дану продукцію зростати.