У цьому році подешевшали овочі борщового набору

0

Оптові ціни на овочі борщового набору в Україні зараз істотно нижчі в порівнянні з минулорічними.

Про це повідомляє EastFruit.

На даний момент найдорожчою є картопля – близько 5-6 грн/кг (18-20 центів США).  Але ціна на неї зараз майже в півтора рази нижча, ніж у цей же час роком раніше. Тоді вартість картоплі била всі історичні рекорди й починався імпорт з Білорусі та Росії.  У цьому ж році ціни на картоплю в Україні приблизно відповідають цінам у РФ і Білорусі.  А ось у сусідній Польщі вони істотно нижчі – 8-9 центів за кг.

Також дуже сильно подешевшала цибуля ріпчаста.  Оптом її можна купити в середньому по 2,8 грн/кг (10 центів США).  Роком раніше було в два рази дорожче.  При цьому ціни на цибулю в Україні нижчі, ніж в інших країнах регіону.  У Росії – на 70% дорожче, у Польщі – у два рази.  Тому вже зараз наша держава активно експортує цибулю в інші країни.

Морква коштує близько 3 грн/кг (11 центів США). Це на чверть дешевше, ніж роком раніше.  Аналогічне зниження відзначено й для буряка столового. Ціни на капусту білокачанну знизилися в середньому на третину за рік.

«У цілому, якщо говорити про овочі та картоплю борщового набору, то ціни в середньому на 38% нижчі, ніж роком раніше.  Однак у минулому році вони були аномально високими через паніку на ринку картоплі.  У цьому році проблеми з погодою також негативно позначилися на перспективах урожаю, але істотне збільшення площ дозволило частково компенсувати втрати аграріїв», – зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Він додав, що  цього року Україна знову відновить експорт овочів, який у минулому сезоні став рекордно низьким за останні роки.

«У цілому ж, прибутковість овочевого і бульбоносних бізнесу в цьому році, за нашими прогнозами, може знизитися, саме через більш низькі ціни на продукцію.  Тим не менш, попит на базові овочі, найімовірніше, буде залишатися високим і може навіть трохи вирости внаслідок зниження доходів населення України», – підсумував експерт.