Українські виробники зможуть реалізовувати насіння на європейському ринку без бар’єрів

0

Визнання еквівалентності української системи сертифікації посівного матеріалу Європарламентом, яке відбулося 7 жовтня 2020 року, є дійсно визначним для нашої країни, адже тепер ми можемо без будь-яких бар’єрів постачати свою насіннєву продукцію на європейський ринок.

Про це сказав заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, пише Тарас Качка.

«Важливим для України є розвиток самого ринку насіння, адже наша держава є крупним гравцем у рослинницькому сегменті. Окрім того, потенціал виробництва посівного матеріалу в Україні є дуже високим. Це вже давно зрозуміли глобальні гравці, які готові збільшувати виготовлення насіння в нашій державі для подальшої її реалізації в Європейському союзі. Відповідно, мова йде про експорт товару з доданою вартістю», – зазначив він.

Як зауважив Качка, це рішення мало бути схвалено ще у 2015-2016 роках, однак досить тривалий час воно «політично трималося на паузі». Восени минулого року Мінекономіки активно почало лобіювати відновлення роботи по цьому напрямку.

«Наразі вказане визнання надасть можливість українським виробникам посівного матеріалу основних сільгоспкультур реалізовувати його на європейському ринку без будь-яких бар’єрів. Також це означатиме активнішу роботу глобальних корпорацій в Україні, яку ми бачимо вже й зараз, адже саме ними наразі й представлена більшість виробників насіння. Вважаю це величезною довірою, якщо транснаціональні компанії переносять своє виробництво в Україну», – додав замміністра.

Він підкреслив, що на останніх етапах у прийнятті рішення щодо України спостерігалася консолідована позитивна позиція усього бізнесу – як українського, так і європейського.

«Для нас не було секретом, що аграрне лобі в ЄС дуже скептично ставилося до всіх потужних аграрних країн, в тому числі до України. І тому, коли відбувалися слухання в аграрному комітеті Європарламенту, було багато скептичних зауважень від політиків, але, зрештою, позиція бізнесу була дуже консолідованою, що це рішення час прийняти, воно давно назріло і Україна на нього заслуговує. Все лобіювання, яке відбувалося на державному рівні, стояло міцно на плечах та підтримці з боку глобальних компаній, які були зацікавлені в тому, щоб це рішення було схвалене», – підсумував Тарас Качка.