Через безоплатну приватизацію землі Україна втрачає близько 7 млрд грн щороку

0

Економічні втрати територіальних громад від безоплатної приватизації землі оцінюються в 10% від загальних обсягів їх щорічних доходів.

Такими розрахунками поділився професор KSE Олег Нів’євський, пише  AgroPortal.ua.

Як зазначив пан Олег, при теперішній вартості прав оренди на державні землі на аукціонах їх вартість можна оцінювати в $2250 за гектар.

«Щомісяця безоплатно приватизується в середньому 10 тис. га державних земель. Тобто за рік держава втрачає $270 млн або 7,3 млрд грн», — сказав Нів’євський.

Для порівняння, у 2019 році загальний обсяг доходів громад від місцевих податків становив 73 млрд грн.

За словами експерта, безоплатна приватизація призвела до безвідповідального зменшення площі державних земель. Починаючи з 2017 року, приватизовано 1,32 млн га або 14% від загальної площі аграрних угідь, які перебували у власності держави.

Однак є і свіжіші дані – про те, що загалом держава втратила понад 3 млн га сільгоспземель. Якщо раніше їх площа оцінювалася в 10,5 млн га, то зараз — 7 млн га.

«У всьому світі трендом стала децентралізація управління. Є надія, що Україні це теж принесе гарний результат. Реформа децентралізації, як проводиться 5 років, уже дає гарні плоди», — зазначив професор.

Він додав, що KSE провела оцінку чистого ефекту від об’єднання в ОТГ як елементу децентралізації.

«Чистий ефект полягає в тому, що громади краще збирають податки після об’єднання, вони витрачають більше на розвиток інфраструктури. Додається ефект економії на масштабі. Приміром, в загальній структурі видатків вони витрачають менше на обслуговування території», — поділився Олег Нів’євський.

Земля — це локальний ресурс, він важливий в межах обмеженої території, і користування ним найефективніше управлятиметься на місцях, наголосив він.