Всеукраїнський молочний форум об’єднав виробників та переробників молока

0

25 вересня в Києві відбувся Всеукраїнський молочний форум 2020, організований Спілкою молочних підприємств України і Центром новітніх технологій та інновацій.

Захід розпочався з обговорення проблем сьогодення молочної галузі: банківський сектор – відсутність адекватного кредитування; ринок землі (продаж худоби задля заощадження коштів на майбутню купівлю сільгоспугідь); євроінтеграція – затягнуте узгодження стандартів, документації на продукцію тощо.

Усі ці чинники призвели до стрімкого скорочення поголів’я молочної худоби в Україні (за деякими даними станом на 01.01.2020 р. в Україні налічували 1,7 млн гол.), а з ним – і до падіння виробництва молока (за офіційними даними 9,8 млн т, за неофіційними – лише 6,5 млн т). За інформацією Офісу з просування експорту України, за 8 місяців цього року відбулося загальне зростання обсягів імпорту молочної продукції на 150%, тоді як обсяги експорту за цей період знизилися на 31,3%. При цьому закупівельна ціна переробних підприємств на молоко в Україні аналогічна такій в країнах Європи.

Впроваджені протягом останніх 25 років державні Програми розвитку тваринництва фактично не сприяли потрібним позитивним зрушенням у молочній галузі. Тож, аби зупинити негативну тенденцію в галузі однієї лише прямої державної підтримки великих молоковиробників недостатньо. Треба фокусуватися на вдосконаленні законодавчої бази і прискоренні процесу узгодження зі стандартами ЄС, на підтримці малого фермерства, яке до того ж сприятиме розвитку сільських територій, запроваджувати державні програми для підвищення рівня споживання молочних продуктів населенням України тощо.

Подібні пропозиції рішень має Національна програма розвитку молочного скотарства та переробної галузі на 2021–2030 рр. Цю програму підтримує низка асоціацій молоковиробників і переробників. І під час Форуму вони підписали Меморандум про об’єднання зусиль та співпрацю між молочними Асоціаціями України.