З початку тижня в Україні подешевшали кавуни

0

З початку тижня ціни на кавуни в Україні поступово почали знижуватися. На сьогоднішній день виробники в південних областях України пропонують оптові партії кавунів в діапазоні 2,50-4,50 грн/кг ($ 0,09-0,16 / кг) – у залежності від сорту та якості продукції.

Про це пише EastFruit.

За словами операторів ринку, у зв’язку з високими температурами на попередньому тижні якість кавунів відразу в цілій низці регіонів стала помітно погіршуватися, тож на ринок почали надходити великі обсяги продукції 2-го сорту.  Через короткі терміни реалізації та за мінімальними цінами продавці намагаються розпродати наявні обсяги продукції низької якості.

Експерти не називають нинішнє зниження цін стрімким і не озвучують ймовірності зміцнення нинішньої негативної цінової динаміки в цьому сегменті навіть до кінця поточного тижня.  Так як за прогнозами синоптиків на території всієї України в найближчі дні очікуються опади у вигляді дощів, це також може негативно вплинути на якісні показники ще незібраних кавунів.  У результаті, нинішній ціновий діапазон може розширитися за браком якісних баштанних і паралельного зростання пропозиції на ринку продукції з низькими якісними показниками.

У минулому році в цей час пропозиція кавунів на ринку перевищувала попит, і ціни на дані баштанні поступово знижувалися, зауважили аналітики EastFruit.  На початку другої декади серпня 2019 року, оптові партії кавунів в Україні реалізовувалися в діапазоні 1,20-1,50 грн/кг ($0,04-0,05/кг), і в подальшому ці показники знизилися навіть нижче позначки в 1 грн/кг ($0,03/кг).  При такому рівні цін виробники з південних регіонів країни вважали за доцільне використання річкової логістики для одноразової доставки великих партій кавунів в північну частину країни і, зокрема, столицю.

Фахівці EastFruit додали, що нинішній рівень оптових цін на кавуни в Україні не дозволяє використовувати річкову логістику, так як фермери не зможуть отримати навіть мінімальний прибуток на цих поставках.