За наступні 10 років виробництво м’яса птиці в Україні зросте на 20% – до 1,5 млн тонн, а його збільшиться на 13%
Про це свідчать прогнози Організації економічного співробітництва та розвитку і Світової продовольчої організації, повідомляють в асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.
У 2019 році виробництво м’яса птиці складало 1,4 млн тонн, що на 9% більше ніж роком раніше. За останні п’ять років середньорічний темп приросту становив 5%. Обсяги експорту м’яса птиці в найближчі 10 років збільшиться на 13% і становитимуть близько 495 тис. тонн. Але враховуючи те, що за останні 5 років експорт зріс у 2,5 рази – з 163 тис. тонн у 2015 році до 416 тис. тонн у 2019 році, цілком вірогідно що у 2029 році він подолає позначку в 500 тис. тонн.
«Зважаючи на вищезазначене, можна очікувати, що експорт м’яса птиці 2029 році у вартісному виражені становитиме близько 1 млрд дол. США. У минулому році цей показник склав 578,6 млн дол. США (на 14% більше ніж у 2018 році). Що стосується географії експорту, то основними споживачами української курятини були Нідерланди (14% в загальній структурі експорту м’яса птиці з України), Саудівська Аравія (12%), Словаччина (10%). Але скоріше за все, у наступні 10 років структура українського експорту буде дещо змінюватися в бік країн, де наразі спостерігається зростання населення та збільшення доходів (зокрема країни Азії та Африки). На сьогодні Україна займає 5 місце в світі серед експортерів м’яса птиці», – розповів аналітик УКАБ Андрій Мартиненко.
У цілому ж світове виробництво м’яса за наступні 10 років зросте на 12%. Приріст в основному відбуватиметься в країнах, що розвиваються, таких як: Бразилія, Китай, Індія, Мексика, Пакистан та Туреччина.
Очікується, що м’ясо птиці буде основним драйвером зростання загального виробництва м’яса у світі. За прогнозами, його виробництво зросте на 16% (або 20 млн тонн), що становить близько половини від загального прогнозу щодо зростання виробництва м’яса. Значне нарощення відбудеться в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні та Латинській Америці, воно складе 60% від світового приросту м’яса птиці. Таке зростання пояснюється низкою факторів: низькі витрати на виробництво, короткий виробничий цикл, високий коефіцієнт конверсії кормів та зростання попиту в більшості регіонів, пояснюють в УКАБ.