Зростатимуть ціни на живих свиней

0

Для вітчизняних свинарів липень завершився «підйомом» цін. Протягом минулого тижня середня ціна на живець зросла майже на 5% – до 46,3 грн/кг.

Про це повідомляють в Асоціації свинарів України (АСУ).

На минулому тижні котирування на ринку живця відчутно підвищилися порівняно з їх попереднім рівнем. Більшість товарних партій реалізували по 46-47 грн/кг.

“Ціни нижче вказаного рівня зустрічалися епізодично, тоді як дорожчі пропозиції переважно озвучували після завершення п’ятничних торгів: окремі заготівельники пропонували привабливішу ціну за додаткові об’єми. Ключовим чинником висхідного руху цін наразі є сезонне зменшення пропозиції тварин забійних кондицій та зменшення імпортної активності на тлі курсових коливань” – зазначають в аналітичному відділі АСУ.

Деякі представники м’ясопереробної галузі зауважують малоактивну реалізацію свинини та продуктів з неї, але більшість вважає, що причин для зміни вектору руху цін закупівлінемає. Тож частина переробників очікує стабілізацію цін на досягнутому рівні, решта прогнозує продовження висхідного руху.

“Менша пропозиція живця на забій у зв’язку з повільнішими приростами в спекотний період, найвірогідніше, «збалансує» з намірами окремих гравців ринку дещо обмежити об’єми закупівлі, щоб привести їх у відповідність до обсягів реалізації” – прогнозують в асоціації.

Проте невизначеність ситуації на валютному ринку та стабілізація цін на свинину в ЄС слугуватимуть стримуючими чинниками для активізації імпорту. З огляду на це, можна очікувати напозитивне коливання цін закупівлі у найближчій перспективі, підсумували в АСУ.