Продовжують зростати ціни на молоко

0

В умовах сезонного спаду виробництва ціни на молоко продовжують зростати. Тренд підтримується активним зростанням цін на великі партії молока найвищої якості – «екстра».

Про це повідомляють а Асоціації виробників молока.

Середні ціни на гатунок екстра зросли найбільше ― у середньому на 14 коп, до 10,3 грн/кг, вищий подорожчав на 12 коп, до 9,82 грн/кг, перший ґатунок додав в середньому 10 коп ― 9,19 грн/кг. Середньозважена ціна трьох ґатунків піднялася до 9,77 грн/кг (+12 коп).

Вартість екстра в регіонах варіює в наступних межах: у  західному ― 9,90-10,4 грн/кг; східному ― 9,9-10,40 грн/кг; північному ― 10,0-10,5 грн/кг, південному ― 9,90-10,5 грн/кг, центральному ― 10,0-10,50 грн/кг.

“Хоч і з деяким запізненням, але ціни все-таки активізували свій рух вгору. У знаки дається сезонне зниження виробництва на фоні річного скорочення в 3,7%. Відтермінований початок зростання в цьому році зумовлений падінням попиту по відомим уже всім причинам, проте на даний момент відмічається його пожвавлення, особливо в сегменті ГоРеКа. Щодо термінів повного відновлення існують різні прогнози, які суттєво відрізняються, а відтак і прогноз цін у поточному році є надто ускладненим” – зазначили в асоціації.

Відповідно о прогнозів аналітиків АВМ, у короткостроковій перспективі ріст цін збережеться, проте сила висхідного тренду навряд чи буде подібною до минулорічної. Надії на те, що ціни можуть бути вищими, ніж на початку року виглядають малоймовірними. Основним фактором, який чинить істотний тиск, є імпорт молочної продукції. Іноземний набіл продовжує безперешкодно заходити в країну на умовах, які гостро потребують перегляду в рамках українського законодавчого поля з метою захисту національних товаровиробників.