Собівартість виробництва українських овочів і фруктів робить їх дорожчими за європейські

0

Через занадто високу собівартість виробництва овочів та фруктів в Україні вітчизняні фрукти та овочі дорожчі, ніж в Європі.

Про це розповів голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка, пише Agravery.com.

«Собівартість виробництва продукції в Україні занадто висока. Та обставина, що за кордоном ця продукція може бути дешевше, якраз дуже яскраво це демонструє. Собівартість виробництва фруктів в Україні і, наприклад, у Польщі — дві різні собівартості. Звичайно, це демонструє те, що на польському ринку ця продукція буде дешевше для польського споживача. На ринку України, звичайно, вона буде дорожче», — сказав пан Дмитро.

За його словами, іншого виходу, як перекласти додаткові витрати українського виробника на споживача, немає. Сьогодні це найбільша економічна проблема й економічний факт, який впливає на доступність продукції для українського споживача.

«Крім цього, зміцнення курсу гривні несприятливо впливає на українського виробника овочів і фруктів. У якомусь сенсі ростуть середні зарплати. Але разом з цим зростає й собівартість продукції. На це не стільки впливає індекс інфляції, скільки такі необ’єктивні фактори як зміцнення курсу гривні», — пояснив експерт.

Він додав, що виробник повинен купувати необхідні засоби захисту рослин, добрива, які переважно імпортні й купуються за валюту.

«Це показники, які найбільше впливають на ціни. Ними не можна нехтувати, і потрібно враховувати те, що є об’єктивні причини, чому росте ціна на українську продукцію», — підсумував Дмитро Крошка.